Jamen gud Jenny jeg maa jo være det. Det var forresten Dem jeg saa den aftenen ikke hende. Jeg saa Dem allerede om eftermiddagen De gik opover Corsoen. Jeg stod og syntes, livet var nyt og eventyrlig og De gik forbi mig, lys og rank og fremmed. Siden, da jeg hadde gaat og drevet rundt og rundt i mørkningen i den fremmede byen, saa møtte jeg Dem igjen.

Jeg havde gjort mig til Hund for det usleste Ben og ikke fået det. Nej, nu fik der blive en Ende det! Det var virkelig kommet altfor langt med mig. Jeg havde holdt mig oppe i mange År, stået rank i hårde Stunder, og nu var jeg en Gang sunken ned til brutalt Betleri. Denne ene Dag havde forrået min hele Tanke, overstænket mit Sind med Ubluhed.

Formanden besteg da prækestolen. Han var en forholdsvis ung mand med rank holdning og rundt ansigt; men med et glimt i øiet som blev til lyn naar han begyndte at tale. Hans tekst var Salmen 90, 1, „Herre, en bolig har du været os fra slegt til slegt.“ Han sa det var Mose bøn da han stod ved enden av sit livsløp. Han saa tilbake paa de aar som hadde faret forbi.

Det var bare ham, som visste, hvor hun hadde været blond og skjær saa higende sterk og rank og saa skrøpelig og skjør allikevel med den ømtaalige ære, hvor en plet aldrig kunde tvættes av, fordi den aat merker saa dypt ind. Og nu var hun død. Og han hadde været alene med sin kjærlighet i mange dage og nætter. Og han skulde være alene med den i alle sit livs dage og nætter.

Og han var ivrig og gjorde sig flid for at gi ordentlig besked og ikke bli sat fast . Aa vaaren, vaaren . Og det var en vaardag han hadde reist opover til Viterbo med dem, Jenny og Fransiska. Hun hadde sittet sortklædd og rank og stirret ut av vinduet. Saa graa og store hendes øine var han husket det.