United States or Seychelles ? Vote for the TOP Country of the Week !


Med fuldt stor eller vel endnu større føje kunde man påstå, at Hertz i sit "Svend Dyrings hus" havde lånt et og andet, og det ikke lidt endda, fra Heinrich v. Kleist's "Käthchen von Heilbronn", der er skrevet i begyndelsen af dette århundrede. Käthchens forhold til grev Wetter-Strahl er i alt væsentligt det samme, som Ragnhilds til ridder Stig Hvide.

Georg Brandes har ved given anledning betegnet "Gildet Solhaug" i dets forhold til "Svend Dyrings hus", ikke som bygget noget lån, men som tilblevet under en påvirkning, en indflydelse, udøvet af en ældre digter den yngre. Hans udtalelser om mit arbejde er for resten velvillige, at jeg herfor, som for meget andet, har al grund til at være ham takskyldig.

Det, der gør et kunstværk til sin ophavsmands åndelige ejendom, det er, at han har påtrykt værket sin egen personligheds stempel. Jeg mener derfor, at til trods for de antydede lighedspunkter er "Svend Dyrings hus" lige ubestridelig og udelukkende et originalværk af Henrik Hertz, som "Käthchen von Heilbronn" er et originalværk af Heinrich v. Kleist.

At dette kollegium, hvis medlemmer kritisk livnærede sig ved lån, troede at måtte i digterisk henseende forudsætte noget lignende hos mig, kan ikke forundre nogen. Et par aviser der oppe, og muligens flere, fandt da også ganske rigtig ud, at jeg havde lånt dette eller hint fra Henrik Hertz's skuespil "Svend Dyrings hus". Denne kritiske påstand er grundløs og uefterrettelig.